2016-ban Magyarország a rigai Art Nouveau Múzeum karácsonyi vendége. Nagykövetségünk kezdeményezésére a múlt század elejének magyar karácsonyát idézi meg a rigai Art Nouveau Múzeumban 2016. december 8-án megnyitott kiállításunk: „Karácsonyi üdvözlet Magyarországról” címmel. A kiállítás 2017. január középig látogatható. 

 

 

A kiállítást a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM), a Zempléni Múzeum és Karlócai Jánosné játékgyűjtő közreműködésével valósítottuk meg. A gyűjteményeikből származó, múlt század elejei karácsonyi díszek, eszközök, jellemző játékok díszítik a karácsonyfát és környezetét, valamint a múzeumlakás többi helységét, herendi porcelánok ékesítik az ünnepi asztalt, korabeli karácsonyi édesség- és csokoládéformák, papírok, csomagolók (Szerencsi, Dreher, Strühmer), díszek töltik meg a vitrineket, valamint egy kiállító-terem az 1900-as évek legelejének nagyított, magyar karácsonyi képeslapjait, fotóit (Fortepan), a filmhíradók részleteiből a húszas, harmincas éveinek budapesti karácsonyi készülődéseit mutatja be. A kiállítás kurátora Kulich Júlia (MKVM). A múzeum az ünnepekig több alkalommal magyar karácsonyi kiállítás tematikájához igazodó foglalkozásokat is tar: szaloncukor készítés, szaloncukor-díszdobozkészítés, karácsonyfadísz készítés.

 

 

A kiállítást Müller Adrien nagykövet, Agrita Tipāne a Múzeum igazgató asszonya, valamint a Baiba Smitte rigai Önkormányzat Kulturális Igazgatóságának vezetője nyitotta meg. Nagykövetségünk és a múzeum együttműködését kivételesen gyümölcsözőnek nevezték. A múzeum igazgatója külön kiemelte, hogy mindig egyedi és különleges ötletekkel keresi meg őket a magyar nagykövetség, aminek a megvalósítása a legmagasabb színvonalú. A kiállítás kapcsán kiemelte, hogy soha nem volt a rigai Art Nouveau Múzeumban a most bemutatottnál gazdagabb karácsonyi tárlat. A megnyitón telt ház volt. A kiállításról tudósított a lett közszolgálati televízió, kereskedelmi televízió és rádió csatornák, nyomtatott és elektronikus hírportálok.

FOTÓGALÉRIA (TOVÁBBI KÉPEK)

 

 

Kategória Events