Fazekas Sándor miniszter rigai látogatása (2018. február 8.)

Lett-magyar egyetértés az EU-s agrártámogatásokról

 

A Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni forrásfelhasználásának lehetőségeiről és a kelet-közép-európai álláspontok összehangolásáról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lett kollégájával, Jänis Düklavsszal, Rigában.

Az EU-s agrártámogatás jövőbeni megmaradása érdekében a magyar agrártárca vezetője közös fellépésben állapodott meg partnerével. Egyetértés volt a felek között abban, hogy 2020 után továbbra is kétpilléres rendszerre van szükség, amelyhez megfelelő forrásokat szükséges biztosítani.

Kép letöltése
tn496c0.jpg
 
Forrás: FM

 

Fazekas Sándor kiemelte, hogy a tagállami befizetések emelése nélkül a jelenleg érvényben lévő támogatási rendszer a továbbiakban nem tartható. A magyar miniszter a lett agrárszervezetek vezetőivel a földtörvényről, kárenyhítési rendszerről, klímaváltozásról és a termelői piacok egészséges élelmiszerekre gyakorolt hatásáról is egyeztetett.

A találkozó végén mindkét fél egyetértett abban, hogy további szakértői szintű egyeztetésekre van szükség a megbeszélés során felmerült témákkal összefüggésben.

(FM Sajtóiroda)