2017. március 21-én a Gulág Emlékévhez kapcsolódóan nagykövetségünk konferenciát és kiállítást szervezett a Lett Hadtörténeti Múzeumban. Magyarország kormánya 2015-ben hirdette meg a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévét, Lettországban pedig minden évben március 25-én emlékeznek meg a kommunizmus áldozataira, így a konferencián a magyar és a lett vonatkozásokról is szó volt.

A konferenciát Müller Adrien nagykövet és Aija Fleija, a Lett Hadtörténeti Múzeum igazgatója nyitotta meg. Bevezető gondolatokat Gunars Nagels, a Lett Megszállási Múzeum igazgatója mondott. A lett előadók közül Janis Keruss, a Lett Egyetem docense adott átfogó képet a szovjet kényszermunka-táborokról (1930-1956), míg Ainars Bambals történész, a Lett Nemzeti Levéltár munkatársa a lett lakosság tömeges deportálásáról beszélt. Bambals úr felhívta arra is a figyelmet, hogy a Lettország területén működő Gulág-táborokban voltak magyar hadifogolyok és civilek is. A Szovjetunióba hurcolt magyarok sorsáról Horváth András, a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa beszélt.

 

          

További képek a konferenciáról

A Veritas Történetkutató Intézet által összeállított, „Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944–1956” c. roll up kiállítást Müller Adrien nagykövet és Aija Fleija, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója nyitotta meg, majd Horváth András, a Veritas kutatója adott tájékoztatást a tartalomról. A kiállítás két héten keresztül tekinthető meg.

A rendezvényeken részt vettek a Lett Deportáltak Szövetségének tagjai, történészek, diákok, érdeklődők, parlamenti képviselők, a diplomáciai testület tagjai.

 

          

További képek a kiállításról

A konferencia és a kiállítás a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumának az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő útján nyújtott támogatásával valósult meg.