2016. június 8-án döntés született Magyarország megfigyelői tagságának elfogadásáról a Balti-tengeri Államok Tanácsában (CBSS). A magyar megfigyelői státuszt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2015. november 27-én kérvényezte a szervezett soros elnökségét adó Lengyelország külügyminiszterénél. A kérvényről végeredményben a szervezet külügyminiszter-helyetteseinek mai varsói tanácskozása határozott.

 

A Tanács, amely a balti-tengeri régió országai és az Európai Bizottság kormányközi együttműködési fóruma, a térség identitásával, fenntartható fejlesztésével és biztonságával foglalkozik. Megfigyelő tagként további 10 ország kapcsolódik be a Tanács munkájába.

Magyarország megfigyelői státuszával is demonstrálni kívánja elkötelezettségét a balti-tengeri térség országaival való együttműködés szorosabbá fűzése iránt. A szervezetben való részvételünk tovább erősíti az északi és közép-európai regionális formációk közötti kapcsolatokat. Hazánk megfigyelőként a jövőben betekintést nyer a Tanács munkájába és az együttműködési stratégiákba. Jelenlétünk, aktív fellépésünk e keretek között növeli hazánk presztízsét és nemzetközi mozgásterét. (KKM)

Kategória Speeches, Statements