Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter vezeti a magyar delegációt a NATO védelmi minisztereinek ma kezdődött kétnapos brüsszeli tanácskozásán.

 

Fotó: Okosi Nikolett

 

A NATO-találkozó margóján a Visegrádi Csoport védelmi miniszterei külön egyeztetést folytattak a balti szövetségesekkel, azaz észt, lett és litván kollégájukkal. Az ukrajnai válság miatt a keleti NATO-tagállamok biztonsági helyzete jelentősen romlott. A visegrádi négyek ebben a helyzetben - hasonló történelmi sorsuk és tapasztalataik okán - kiemelkedően fontosnak tartják a szövetségesi szolidaritást, s a gyakorlatban is hozzá kívánnak járulni a három balti szövetséges biztonságának szavatolásához.

 

Dr. Simicskó István elmondta, hogy a megbeszélésen az a megegyezés született, hogy - a NATO keretei között - 2017-ben a visegrádi országok egy századnyi katonai erővel jelen lesznek a Baltikumban. A cseh, lengyel, magyar és szlovák alakulatok háromhavonta fogják egymást váltani, és közös kiképzési tevékenységet folytatnak majd a balti szövetségesek kijelölt katonai egységeivel. (Honvédelmi Minisztérium)

 

http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/magyar-katonak-fogjak-erositeni-a-baltikum-biztonsagat