Kövér László házelnök meghívására Ināra Mūrniece, a lett Saeima elnöke 2017. június 14-16. között tett hivatalos látogatást Budapesten. A házelnök asszony meghívóján kívül megbeszélést folytatott Dr. Simicskó István honvédelmi miniszterrel, valamint Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárával, továbbá Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével, Mátrai Márta háznagy asszonnyal, valamint az Országgyűlés magyar-lett baráti tagozatának parlamenti képviselőivel. A tárgyalások fókuszában a bilaterális (politikai, gazdasági, honvédelmi, kulturális) kapcsolatok helyzetének áttekintése, valamint nemzetközi kérdések megvitatása állt. A felek a találkozók során egyetértettek abban, hogy a magyar-lett kapcsolatok problémamentesek és barátiak. 

A magyar Országgyűlés elnöke a találkozót követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy nincs néven nevezhető különbség semmilyen fontos kérdésben a két ország álláspontja között, legyen szó Lettország és a balti államok problémáiról, az EU bővítéséről, Ukrajnáról, a Keleti Partnerségről, vagy az EU döntéshozatali folyamatában a nemzeti parlamentek szerepéről. Kövér László házelnök hangsúlyozta: a V4 soros magyar elnökségének kitüntetett célja lesz a V4 és a B3 államok közötti együttműködés erősítése. A felek egyetértettek a magyar-lett gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességében. Ināra Mūrniece házelnök megköszönte a magyar katonai szerepvállalást a Baltikumban. Az idei V4-es katonai rotációs jelenlét mellett, a lett vezetés nagyra értékeli, hogy Magyarország 2019-ben újból részt vesz a Balti Légtérrendészeti Misszióban (BAP). Kiemelte: Magyarország és Lettország ugyanazt a politikát folytatja a keleti partnereik támogatásával kapcsolatban. A házelnök asszony meghívta Kövér László házelnököt Lettországba.

Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárral a gazdasági kapcsolatok áttekintésekor egyetértettek abban, hogy a 2016-ban Budapesten megrendezett Magyar-Balti Üzleti Fórumot folytatni kell a vállalkozók közötti kapcsolatok előmozdításának érdekében. A gazdasági kapcsolatépítés érdekében a lett házelnök szorgalmazta Magyar Levente államtitkár lettországi látogatását.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a találkozó során hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a magyar-lett kétoldalú együttműködés további folytatásában és bővítésében. 2017. július-szeptember között egy századdal részt veszünk a NATO megerősítő intézkedések keretében a térség megerősítésében. A két fél egyetértett abban, hogy a tömeges illegális migráció és a terrorizmus ellen közösen kell fellépni és meg kell védeni az európai és a schengeni határokat. Ināra Mūrniece házelnök hangsúlyozta: a lettek nagyra értékelik Magyarország szolidaritását a balti országok biztonságának megerősítésében.

OFFICIAL PHOTOS: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157685018006046