Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma tudomására jutott, hogy ismeretlen elkövetők a COVID19 vírus által generált helyzetet kihasználva próbálnak csalást elkövetni.

Több esetben előfordult, hogy közvetlenül külföldi egészségügyi intézményeket, gazdasági társaságokat kerestek meg létező, vagy fiktív, esetleg felszámolás alatt álló vállalkozások nevében eljáró személyek, azzal, hogy nagy tételben rendelkeznek egészségügyi védőfelszereléssel (általában arcvédő maszkokkal), melyeket eladásra, értékesítésre kínálnak.

A tranzakció lebonyolítása érdekében előleget kérnek, melynek kifizetését követően az eszközök különféle indokokra való hivatkozással a későbbiek során nem kerülnek leszállításra.

 

Tekintettel arra, hogy az ilyen és hasonló jellegű visszaélések még ha kísérleti szakaszban maradnak is, bűncselekménynek minősülnek, alkalmasak arra, hogy a magyar üzleti szereplők hitelességébe, illetve a magyar gazdaság megbízhatóságába vetett bizalmat a külföldi partnerek előtt aláássák, kérjük, hogy a hasonló megkeresések kezelése során a fokozott figyelemmel járjanak el.

 

Amennyiben további információra vagy segítségre van szükség, nagykövetségünk rendelkezésre áll.