Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. november 22-23 között munkalátogatást tett Rigában, ahol megbeszélést folytatott Solveiga Silkalnával, a lett külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkárával, valamint Andris Pelss politikai igazgatóval.

A találkozókon megállapították, a kétoldalú kapcsolataink dinamikusan fejlődnek és megegyeztek, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatait üzleti fórumok keretében kívánják tovább serkenteni. Altusz Kristóf ismertette a magyar V4 elnökség célkitűzéseit, kitérve Közép-Európa szempontjából a stabilitás és biztonság, valamint a versenyképesség jelentőségére,  kiemelte a balti országokkal folytatott regionális együttműködések fontosságát, valamint az észak-déli infrastrukturális összeköttetések fejlesztésének szükségszerűségét. A találkozókon szó esett továbbá az európa jövőjéről zajló vita kapcsán a “Kohézió barátai” csoportosulás újbóli jelentőségéről, a Brexit tárgyalások aktuális állásáról, a migrációs válságról, valamint az ukrán oktatási törvényről, amely a nemzeti kisebbségeket érdemtelenül hátrányos helyzetbe taszította.

A helyettes államtitkár külön tárgyalt Andris Sprudsszal, a lett Külügyi Intézet igazgatójával,  akivel érdeklődésére a magyar belpolitikai eseményeket, a hazai felsőoktatási törvény módosítását, valamint az meghatározó energetikai kérdéseket tekintette át.

Altusz Kristóf interjút adott a Latvija Avize lett napilapnak, valamint részt vett  és beszédet mondott a rigai Magyar Nagykövetség megnyitásának 10. évfordulója alkalmából szervezett fogadáson.

 

 

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/altusz-kristof-helyettes-allamtitkar-latogatasa-lettorszagban