Alpern Berndadett fiatal magyar fotóművész családi indíttatásból kezdte kutatni és fotózni azokat a zsinagógákat, amelyek valaha az európai zsidóság gazdag hitéleti, kulturális és társadalmi központjai voltak, de a történelem megfosztotta őket ettől jelentőségüktől és ma használaton kívüli, átépített, újrahasznosított épületek. Ezek a zsinagógák, amelyek anno a zsidó hitélet központjai voltak ma koncertteremként, múzeumként, bútorboltként, olimpiai edzőcentrumként, rendőrőrsként, tűzoltóállomásként vagy tisztítószalonként, de akár katolikus templomként vagy mecsetként szolgálnak.

A „Másra használt kövek” fotósorozat különleges és egyben fájdalmas tükröt állít elénk. Elgondolkodtat és morális kérdések sokaságát veti fel.

A 40 fotóból álló kiállítás bemutatását nagykövetségünk kezdeményezte. Elsőként a több tucat lett zsidót megmentő Janis Lipke Emlékmúzeumában mutattuk be 2015 októberében. Ezt követően a kiállítás bejárta szinte egész Lettországot és eddig összesen 7 helyszínen mutatta be nagykövetségünk nagy sikerrel. A kiállítás eljutott Kuldigába, Jurmalába, Rezeknébe, Cesisbe, Valmierába és Talsiba. Olyan településekre, ahol szintén jó példákat lehetne találni a fotósorozatba illően.

Az érdeklődök még nem maradtak le az élményről. A 2017-es évben a nagykövetség szervezésében a fotókat még bemutatjuk Liepájában és Ventspilsben is.

Köszönet Alpern Bernadettnek a különleges tárlatért és a nagyszerű együttműködésért!

           

Zana Lipke Emlékmúzeum                                                Kuldiga, Művészház

         

Jurmala, Kulturális Központ                                             Rezekne, Zöld Zsinagóga    

         

Cesis, Kulturális Központ                                                 Valmiera, Állami Gimnázium           

 

Talsi, Kulturális Központ