2016. december 17-én, a Lett Nemzeti Könyvtár legfelső emeletén található üveg terem adott otthont annak a rendezvénynek, melyen a fellépő gyerekek Bartók Béla zongoradarabjainak előadásával emlékeztek meg a zeneszerzőről. A zenedélutánt a lettországi magyar nagykövetség, a Jāzeps Vītols Lett Zeneakadémia és a Lett Nemzeti Könyvtár szervezte, utóbbi „Családi Szombat” című rendezvénysorozatának eseményeként.

Dr. Müller Adrien, Magyarország lettországi nagykövete az ünnepséget megnyitó beszédében méltatta a kiváló zeneszerző munkásságát, valamint elmondta, hogy az idén 135 éve született Bartók Béla évfordulóját világszerte ünneplik. A zeneszerző nagy hangsúlyt fektetett a kicsik zeneoktatására, a Mikrokozmosz megírásával a gyermekek zongoratanítását kívánta segíteni. A mű 153 progresszív zongoradarabból áll, kezdve az egyszerűtől a komoly játéktechnikát igénylő etűdökig, melyeket a mai modern zongoraoktatásban is használnak.

A 6 kötetnyi zeneműből, Diana Zandberga zongoraművésznő válogatásával adtak elő a zeneakadémia tanulói, valamint magyar karácsonyi dalokkal is hozzájárultak az ünnepi hangulathoz

 

FOTÓGALÉRIA (TOVÁBBI KÉPEK)

Kategória Events