Lettországban konferenciával, kiállítással és filmvetítéssel emlékeztünk meg 1956 magyar hőseiről. A magyar nagykövetség szervezésében megvalósult programsorozatot 2016. október 4-én a Lett Nemzeti Könyvtárban tartották.

 

Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, illetve azok lett visszhangjáról, hatásairól szóló konferencia társszervezője a nagykövetség mellett a Lett Történészek Bizottsága volt. Az 1956-os magyarországi eseményekről a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, Békés Márton tartott előadást.

A konferencia programja:

  1. dr. Müller Adrien nagykövet megnyitó beszéde 
  2. Inesis Feldmanis a Történészek Bizottsága elnökének köszöntője 
  3. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc ( Békés Márton, Kutatási igazgató, Terror Háza, Budapest)
  4. A magyar nép forradalma és a "Lengyel Október", 1956: Összehasonlítási szempontok (Dr. hist. Ilgvars Butulis, egyetemi tanár, Lett Tudományegyetem)
  5. Az 1956-os Magyar forradalom eseményinek visszhangja a Szovjet KGB Bünügyi dokumentumaiban (Dr. hist Ainārs Bambals, Lett Nemzeti Levéltár)
  6. Az 1956-os magyar események Lettországban a nemzeti és családi kötelékek szempontjából (Bonifācijs Daukšts, Lett diplomata)
  7. Az Amerikai Lett Fiatalok Szövetségének akciói az 1956-os magyar forradalom támogatására (Dr. Valters Nollendorfs,  a Lett Megszállási Múzeum igazgatója)

A Terror Háza Múzeum „1956 – A szabadságért és a függetlenségért” című kiállítását három hónapon keresztül látogathatják az érdeklődők a Lett Nemzeti Könyvtárban. A könyvtárban kapott helyet Brückner János fiatal magyar képzőművész erre az alkalomra készített egyedi like-printje, amelyet a szabadság, a függetlenség iránti vágy gondolataiból kiindulva alkotott meg. (utóbbi kettő kapcsán lásd külön hírünket is) Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat a „Szabadság, szerelem” című film vetítésével zárult.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

http://magyarforradalom1956.hu/v/nagyszabasu-56-os-programsorozat-lettorszagban-/

FOTÓGALÉRIA (TOVÁBBI KÉPEK)